
 

 

 

OPINION 

Collection of information for the effective monitoring of systemic risk under Article 

24(5), first subparagraph, of the AIFMD  

1 Legal basis 

 

1. ESMA’s competence to deliver an opinion is based on Article 29(1)(a) of Regulation (EC) No 

1095/2010 (the ‘Regulation’). In accordance with Article 44(1) of the Regulation the Board of 

Supervisors has adopted this opinion. 

 

2 Background 

2.  ESMA has published a final report on guidelines on reporting obligations under Articles 3(3)(d) 

and 24(1), (2) and (4) of the Alternative Investment Fund Managers Directive1 (AIFMD). These 

guidelines (see Annex II of ESMA/2013/13392) aim at clarifying the content of the information that 

alternative investment fund managers (AIFMs) should provide to their national competent 

authorities (NCAs) when complying with the provisions of Articles 3(3)(d) and 24(1), (2) and (4) 

of the AIFMD. 

3. The reporting template set out in Annex IV of Regulation 231/2013 implementing the AIFMD 

(the Regulation) provides for an extensive set of information to be reported by AIFMs to their 

NCAs. However, ESMA believes that the effective monitoring of systemic risk potentially caused 

by one AIFM or a group of AIFMs would be facilitated by NCAs’ also adopting a common 

approach when making use of their power to require additional information under Article 24(5), 

first sub-paragraph, of the AIFMD. This additional information would also allow for a more 

comprehensive oversight of the activities of AIFMs by supplementing the reporting in such areas 

as risk measures and short positions. 

4. In this opinion, ESMA provides details on a set of additional information that, in its view, NCAs 

could require AIFMs to report on a periodic basis pursuant to Article 24(5), first sub-paragraph of 

the Directive 

3 Information relevant for effective monitoring of systemic risk 

- Information on the number of transactions  

 
1 Directive 2011/61/EU of the European Parliament and of the Council of 8 June 2011 on Alternative Investment Fund Managers and 

amending Directives 2003/41/EC and 2009/65/EC and Regulations (EC) No 1060/2009 and (EU) No 1095/2010 

2 2013/ESMA/1339 

28 May 2021 

ESMA50-164-4575 

http://www.esma.europa.eu/page/Investment-management-0
https://sherpa.esma.europa.eu/sites/RAE/_layouts/15/DocIdRedir.aspx?ID=ESMA50-164-4069


 
 
 

5. ESMA believes that information on the total number of transactions carried out using a high 

frequency algorithmic trading technique, as defined in the forthcoming revised Markets in 

Financial Instruments Directive (MiFID II), together with the corresponding market value of buys 

and sells in the base currency of the AIF over the reporting period, could be usefully collected by 

NCAs. ESMA is of the view that it would be appropriate for NCAs to require this information to be 

reported following the entry into force of MiFID II.  

- Information on geographical focus based on the domicile of investments made  

6. ESMA would see merit in NCAs’ requiring that information on the geographical focus also be 

expressed as a percentage of the total value of assets under management calculated in 

accordance with Articles 2 and 10 of the Regulation, so that the impact of financial derivative 

instruments is better taken into account. 

 - Information on short positions  

7. According to the reporting template set out in the Regulation, AIFMs shall specify the five most 

important instruments in which the AIF is trading and whether the positions are short or long. 

When AIFMs report short positions, ESMA considers it desirable for NCAs to require that this 

information be supplemented by an indication of whether the position is used to hedge a position 

with a similar economic exposure. In that context, ESMA believes it would be appropriate for 

NCAs to require information on the extent of the hedging expressed as a percentage.  

- Information on risk measures 

8. Where relevant, according to the predominant AIF type of the AIF, ESMA would see merit in 

NCAs’ requiring information on the Value at Risk (VaR) of the AIFs to be reported. For example, 

such information would be particularly relevant for AIFs pursuing hedge fund strategies.  

9. ESMA would consider it appropriate for NCAs to require the VaR of the AIF to be calculated 

using one of the following three methodologies: Monte Carlo simulation, Historical simulation or 

Parametric VaR (ESMA/2013/1340 Opinion). The analysis should be carried out in accordance 

with the following parameters: (a) one-tailed confidence interval of 99%; (b) holding period 

equivalent to 1 month (20 business days); (c) effective observation period (history) of risk factors 

of at least 1 year (250 business days) and be expressed as the effect on the portfolio (all positions 

including derivatives) as a percentage of the total net asset value of the fund at the end of the 

reporting period. With regard to the rescaling of the VaR from a different confidence interval and 

different holding period, this should be done in line with the principles laid down in section 3.6.1 

of the CESR’s Guidelines CESR/10-788.   

9a. The VaR fields of the report are optional, but as already indicated in this opinion, ESMA sees 

a merit in NCAs requiring the information from all AIFs where it is relevant. VaR might not be 

relevant for Private Equity funds and Real Estate funds. If the metric is not considered relevant 

by managers of other types of funds, an explanation should be given in the “Risk measure 

description” field (data field 147). 

9b. The following examples could be considered:  



 
 
 

• If an AIF with a NAV of 50M EUR has an estimated probability of 1% to see a portfolio 

decline of more than 5M EUR in the next 20 business days (1 month) then it should report 

“10” (for a VaR of 10%).  

• In case an AIF has no Value-at-Risk to report, then the figure to be reported under “Value-

at-Risk” would be “0”. In that case, “No Value-at-Risk can be reported” would be reported 

in the Risk Measure Description field (147) and an explanation should also be provided. 

10. Moreover, ESMA believes that, where relevant according to the investment strategy of the 

AIF, further information such as the portfolio’s sensitivity to a change in FX rates or commodity 

prices would constitute useful information to be required by NCAs. 

10a. ESMA would consider that the Net FX delta shall be used to analyse portfolio’s sensitivity to 

movements in FX prices. The following case could be considered: assume all currencies the AIF 

is exposed to depreciate by 1% relative to the fund’s base currency at the end of the reporting 

period. In this case, the AIFM shall report the effect on the total net asset value of the AIF (taking 

into account all the positions (including derivative positions) of the portfolio) as a monetary value 

in base currency. In the case of derivative positions, a depreciation of 1% in the value of the 

underlying should be considered, and not in the value of the derivative. It shall report: (i) a 

negative value if the variation of the net asset value is negative;(ii) a positive value if the variation 

is positive and (iii) a zero if the AIF is neutral or not exposed at all to this risk. In case a measure 

of risk is not applicable for an AIF or when AIFM report a zero value, the reasons should be 

explained in the “Risk Measure Description” (data field 147).  

10b. More precisely, the following examples could be considered:  

• Assume the AIF has a well-diversified geographical/currency exposure and the euro 

as base currency. If, at the quarter-end, the NAV sensitivity of this AIF to a 1% 

depreciation against euro of all currencies is -0.5% and if its NAV is 100M EUR, then 

the figure to be reported under the field “Net FX delta” is “-500000” (EUR). 

• Assume an AIF has no exposure to FX risk, then the figure to be reported under “Net 

FX delta” would be “0”. In that case, “No exposure to FX risk” would be reported in the 

Risk Measure Description field (147).” 

10c. ESMA would consider that the Net commodity delta shall be used to analyse portfolio’s 

sensitivity to movements in commodity prices. The following case could be considered: assume 

the prices of all physical commodities the AIF is exposed to directly or through synthetic exposure 

(gold included, derivatives and delta-one products included), as expressed in base currency, 

decrease by 1% at the end of the reporting period. In the case of derivative positions, a decline 

of 1% in the value of the underlying should be considered, and not in the value of the derivative. 

In this case, the AIFM shall report the effect on the total net asset value of the AIF (taking into 

account all the positions (including derivative positions) of the portfolio) as a monetary value in 

base currency. It shall report: (i) a negative value if the variation of the net asset value is negative; 

(ii) a positive value if the variation is positive and (iii) a zero if the AIF is neutral or not exposed at 

all to this risk. In case a measure of risk is not applicable for an AIF or when AIFM report a zero 

value, the reasons should be explained in the “Risk Measure Description” (data field 147). 

10d. More precisely, the reporting expectations are shown in the examples below: 



 
 
 

• Assume an AIF has investment in commodity derivatives and that, at the quarter-end, the 

NAV sensitivity of this AIF to a 1% decline in all commodity prices is -0.5% and that its 

NAV is 100M EUR, then the figure to be reported under the field “Net commodity delta” 

would be “-500000” (EUR). 

• Assume an AIF has no commodity exposure, then the figure to be reported under “Net 

commodity delta” would be “0”. In that case, “No exposure to commodity risk” would be 

reported in the Risk Measure Description field (147). 

 

- Information on non-EU master AIFs not marketed in the Union 

11. Reporting obligations under Article 24(2) of the AIFMD cover only EU AIFs or AIFs marketed 

in the Union. This means that AIFMs are not required to report information under Article 24(2) of 

the AIFMD for non-EU AIFs that are not marketed in the Union.  

12. Therefore, in order to have a comprehensive set of information for a proper assessment of 

systemic risk, ESMA considers it desirable for NCAs to require AIFMs that manage non-EU 

master AIFs that are not marketed in the Union to report, in addition to the information under 

Article 24(1), for these AIFs the information requested by Article 24(2) of the AIFMD in so far as 

one of the feeder AIFs of these master AIFs is an EU AIF or is marketed in the Union. However, 

ESMA does not consider it useful for NCAs to require this information to be provided if the non-

EU master AIFs and the feeder AIFs mentioned above do not have the same AIFM. 

 


