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FMLA2019-2-A 

August 8, 2019 

Dear Name*: 

This letter responds to your request for an opinion on whether an employee may take leave under 
the Family and Medical Leave Act (FMLA) to attend a Committee on Special Education (CSE) 
meeting to discuss the Individualized Education Program (IEP) of the employee’s son or 
daughter.1  This opinion is based exclusively on the facts you have presented.  You represent that 
you do not seek this opinion for any party that the Wage and Hour Division (WHD) is currently 
investigating or for use in any litigation that commenced prior to your request. 

BACKGROUND 

You represent that your two children have qualifying serious health conditions under the 
FMLA.2  You state that your wife has received a certification from your children’s doctors 
supporting your wife’s need to take intermittent leave to care for your children and that her 
employer has approved her taking FMLA leave intermittently to bring the children to medical 
appointments.  You state that your wife’s employer has not, however, approved her request to 
take FMLA leave intermittently to attend CSE/IEP meetings. 

You explain that your children receive pediatrician-prescribed occupational, speech, and physical 
therapy provided by their school district, and that four times a year their school holds CSE/IEP 
meetings to review their educational and medical needs, well-being, and progress.3  You explain 
that these meetings include participation by “a speech pathologist, school psychologist, 
occupational therapist and/or physical therapist employed or contracted by the school district to 
provide services to the … child under the child’s IEP,” as well as teachers and school 
administrators.  These participants provide updates regarding your children’s progress and areas 
of concern; review recommendations made by your children’s doctors; review any new test 

                                                 
1 The Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) requires public schools to develop an IEP for a 
son or daughter who receives special education and related services with input from the child and the 
child’s parents, teachers, school administrators, and related services personnel. Under the IDEA, “related 
services” include such services as audiology services, counseling services, medical services, physical 
therapy, psychological services, speech-language pathology services, rehabilitation counseling services, 
among others. See A Guide to the Individualized Education Program, U.S. Department of Education (July 
2000), available at https://www2.ed.gov/parents/needs/speced/iepguide/index.html; see also 34 C.F.R. 
§ 300.320 (defining an IEP). 
2 See 29 U.S.C. § 2611(11) (defining serious health condition). 
3 Your letter refers to these meetings as “Committee on Special Education (CSE)” meetings, but the 
analysis and conclusion in this opinion letter apply to any meetings held pursuant to the IDEA, and any 
applicable state or local law, regardless of the term used for such meetings. 

https://www2.ed.gov/parents/needs/speced/iepguide/index.html
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results; and may make recommendations for additional therapy.  You ask if your wife may use 
intermittent FMLA leave for the care of a child to attend these meetings. 

GENERAL LEGAL PRINCIPLES 

The FMLA defines a “serious health condition” as an illness, injury, impairment, or physical or 
mental condition that involves inpatient care or continuing treatment by a healthcare provider 
and provides, in relevant part, that an eligible employee of a covered employer may take up to 
twelve weeks of job-protected, unpaid FMLA leave per year “to care for the spouse, or a son, 
daughter, or parent, of the employee, if such spouse, son, daughter, or parent has a serious health 
condition.”  29 U.S.C. § 2612(a)(1)(C); see also 29 U.S.C. § 2611(11) (defining serious health 
condition); 29 C.F.R. § 825.112–.115. Care for a family member includes “both physical and 
psychological care” and “mak[ing] arrangements for changes in care ….” 29 C.F.R. 
§ 825.124(a)–(b). 

An employee may use FMLA leave intermittently or on a reduced leave schedule when 
medically necessary because of a family member’s serious health condition.  See 29 U.S.C. 
§ 2612(b)(1); 29 C.F.R. § 825.202.  However, an employer may require an employee to timely 
provide a copy of a certification—issued by a health care provider and meeting certain criteria—
supporting his or her request to take such leave.  See 29 U.S.C. § 2613(a)–(b); 29 C.F.R. 
§ 825.305–.306. 

OPINION  

Based on the facts you provided, your wife’s need to attend CSE/IEP meetings addressing the 
educational and special medical needs of your children—who have serious health conditions as 
certified by a health care provider—is a qualifying reason for taking intermittent FMLA leave.   

Your wife’s attendance at these CSE/IEP meetings is “care for a family member … with a 
serious health condition.”  29 C.F.R. § 825.100(a); see also 29 U.S.C. § 2612(a)(1)(C); 29 C.F.R. 
§ 825.112(a)(3).  As noted above, “to care for” a family member with a serious health condition 
includes “to make arrangements for changes in care.” 29 C.F.R. § 825.124(b).  This includes 
taking leave to help make medical decisions on behalf of a hospitalized parent or to make 
arrangements to find suitable childcare for a child with a disability.  See Romans v. Michigan 
Dep’t of Human Servs., 668 F.3d 826, 840–41 (6th Cir. 2012) (holding that an employee was 
entitled to take FMLA leave to join his sister at a hospital to make decision regarding whether to 
keep their mother on life support); Wegelin v. Reading Hosp. & Med. Ctr., 909 F. Supp. 2d 421, 
429–30 (E.D. Pa. 2012) (holding that an employee was entitled to take FMLA leave to find a 
daycare to care for her daughter with an autism spectrum disorder and a visual impairment); see 
also Ballard v. Chicago Park Dist., 741 F.3d 838, 840 (7th Cir. 2014) (noting that the FMLA 
“speaks in terms of ‘care,’ not ‘treatment’”).  Additionally, an employee may “make 
arrangements for changes in care,” even if that care does not involve a facility that provides 
medical treatment.  Wegelin, 909 F. Supp. 2d at 430 (quoting 29 C.F.R. § 825.124). 

This conclusion is consistent with existing WHD policy.  In a previous opinion letter, WHD 
stated that an employee was entitled to take FMLA leave to attend “[c]are [c]onferences related 
to her mother’s health condition,” because her attendance at these conferences was “clearly 



3 
 

essential to the employee’s ability to provide appropriate physical or psychological care” to her 
mother.  WHD Opinion Letter FMLA-94, 1998 WL 1147751, at *1 (Feb. 27, 1998).  Similarly 
here, it appears that your wife’s attendance at IEP meetings is “essential to [her] ability to 
provide appropriate physical or psychological care” to your children.  Id.  Your wife attends 
these meetings to help participants make medical decisions concerning your children’s 
medically-prescribed speech, physical, and occupational therapy; to discuss your children’s well-
being and progress with the providers of such services; and to ensure that your children’s school 
environment is suitable to their medical, social, and academic needs.  Your child’s doctor need 
not be present at CSE/IEP meetings in order for your spouse’s leave to qualify for intermittent 
FMLA leave. 

We trust that this letter is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

 
Cheryl M. Stanton 
Administrator 

*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C. 
§ 552(b)(6). 


