In gesprek met de motivatiemaffia: leidt geluk tot succes?

In gesprek met de motivatiemaffia: leidt geluk tot succes?

Vorige week dinsdag mocht ik op BNR Radio in gesprek met Gea Peper van Happiness Bureau. Op haar website happinessbureau.nl las ik de bekende HR-mythe dat ‘gelukkig werken’ bijdraagt aan ‘een hogere arbeidsproductiviteit en een grotere klanttevredenheid – met betere (bedrijfs)resultaten als gevolg’. Peper verkondigde op de radio zelfs dat ze wetenschappelijk bewijs had voor die stelling.

Toen ik vroeg naar bewijs, bleek ze iets te optimistisch te zijn. Want in plaats van gedegen onderzoek waarbij onderzoekers op grote schaal geluk van medewerkers vergelijken met bedrijfsresultaten, kreeg ik van Peper een link naar een artikel dat onder meer verwees naar het onderzoek ‘The Benefits of Frequent Positive Affect: Does Happiness Lead to Success?’ van Sonja Lyubomirsky, Laura King en Ed Diener. Dat onderzoek is een analyse van allerlei psychologische studies naar individueel geluk. Ik heb in het stuk niet één zin kunnen vinden over bedrijven met gelukkige medewerkers die betere bedrijfsresultaten hebben dan bedrijven met ongelukkige werknemers.

Wel lees ik dat ‘happy people have been found to experience positive emotions the majority of the time’. Leest u deze zin nog een keer en laat hem even goed op u inwerken. Gelukkige mensen blijken vaak positieve emoties te hebben. Die conclusie lijkt me niet erg opzienbarend. Hij komt wat mij betreft in aanmerking voor de IG Nobelprijs, een parodie op de Nobelprijs. Andere genomineerden zijn studies naar de vraag of alcoholisten regelmatig dronken zijn, Mark Rutte vaak liberale gedachtes heeft en Lionel Messi veel aan voetbal denkt.  

Gelukkig zijn de onderzoekers zelf ook zo sportief om aan te geven dat hun onderzoek de nodige beperkingen kent. Zo weten ze niet of je eerst gelukkig moet worden om vervolgens (persoonlijk) succes te boeken, of dat persoonlijk succes leidt tot geluk. Ook schrijven de onderzoekers dat een groot deel van hun resultaten gebaseerd is op opiniepeilingen met een grote kans op verkleuring van de resultaten: ‘An individual in a happy mood is likely to rate everything as positive, including herself, her health, her job, her coping abilities, and her marriage’.

En zelfs als geluk zou leiden tot meer succes, is het zeer de vraag of je dat geluk kunt stimuleren door types als Peper in te huren voor je bedrijf. De kans bestaat namelijk dat mensen domweg geluk vinden dankzij hun levenswandel en niet dankzij Happiness Bureaus: ‘The possibility remains that individuals with certain personal resources such as good social skills, high activity levels, self-efficacy, and creativity are likely to be more successful at an early age, and, hence, to maintain and reinforce their success and happiness at a later age because they continue to have more personal resources and, therefore, more successes’. Kort samengevat: wie met een zilveren lepel in de mond geboren is, heeft een grote kans op geluk en succes.

Van mij mag iedereen geloven in al die positiviteitsprietpraat en denken dat de bedrijfsresultaten omhoog schieten door het inhuren van Happiness Bureaus. Maar wie roept dat er wetenschappelijk bewijs is dat ‘gelukkig werken’ bijdraagt aan ‘een hogere arbeidsproductiviteit en een grotere klanttevredenheid – met betere (bedrijfs)resultaten als gevolg’ laat zien weinig kennis te hebben van bevindingen uit de praktijk. En ik ben niet de enige: het zijn nota bene de onderzoekers van de studie waar mevrouw Peper naar verwijst die waarschuwen voor al te simpele conclusies: ‘Readers of our review might conclude that happiness and positive affect are the royal road to the perfect life. Leaving this impression is not our intent’.

Maria Hulsebosch

Coach/trainer/consultant bij Hulsebosch Coaching

4y

Ik heb zeker niet alle commentaren gelezen.. maar voor innovatie kan ontevredenheid met de status quo een goeie aanjager zijn. Innovatie leidt vaak tot succes. Ik wens ons veel ontevredenheid toe in zaken die er echt toe doen!

Like
Reply
Onno Hamburger

Grondlegger van werkgeluk in Nederland. Onno leidt leiders op om werkgeluk onderdeel te maken van de bedrijfscultuur | Best seller auteur | inspirator | spreker | Werkgeluk psycholoog | 👉🏽 GelukkigWerken.NL

4y

Beste Richard Engelfriet. Vaak ben ik het met je eens maar in dit geval niet. Ik denk dat je het artikel (met het onderzoek uit 2005) niet goed hebt gelezen en onvoldoende op de hoogte bent van recent onderzoek naar werkgeluk. Zie hieronder de link naar mijn reactie op LinkedIn: https://www.linkedin.com/pulse/er-bewijs-dat-werkgeluk-leidt-tot-hogere-onno-hamburger/

Kitty Schaap MA, MSc

Executive Coach - Leiderschapscoaching - Strengths-based coaching & consulting voor leiders, HRM, organisaties - Talentgericht leidinggeven en werken - Employee Engagement - Strengthscope

4y

Positief denken kan in veel gevallen wel tot positieve resultaten leiden maar we lijken er een beetje mee in overdrive te gaan. Niets maakt ons zo menselijk als het feit dat we over een breed scala aan emoties beschikken en ook minder positieve emoties horen daarbij en het is juist gezond om dat niet te negeren en weg te duwen maar om dat te accepteren en daar iets mee te doen. Gelukkig zijn lijkt tegenwoordig wel een plicht en volgens onderzoeker Egon Dejonckheere worden –ondanks de sterk toenemende focus op geluk- steeds meer mensen depressief. ‘Een eenzijdige focus op de positieve kant van het leven kan kwalijke gevolgen hebben.’ Organisaties en werknemers kunnen zó heilig gaan geloven in de maakbaarheid van geluk, dat ze steeds minder geneigd zijn om misstanden aan te pakken. Voel je je belabberd? Gewoon wat harder werken aan je werkgeluk! Maar problemen rond baanonzekerheid, narcistische managers, gekmakende werkplekken en slopende werkweken los je niet op met een Fuck Up Friday of ballenbak”. https://www.coachieve.nl/werkgeluk/

Sasker De Roos

Kijk anders en ga effectiever handelen

4y

Helemaal met Richard Engelfriet eens dat geluk en arbeidsproductiviteit niet eenduidig verbonden zijn. Uit de decennia lange onderzoekspraktijk van Ydo blijkt steevast dat de arbeidsproductiviteit bepaald wordt door zowel de omstandigheden als de prestatie van de medewerker.  Waarbij de omstandigheden zijn op te delen in de wijze waarop het werk wordt georganiseerd door de leidinggevende en beschikbaarheid van de outillage en in welke staat die zich bevindt. De prestatie van de medewerker is vervolgens op te delen in de werkmethode zoals die is vastgesteld door de leidinggevende (en de mate waarin die aansluit de omstandigheden) en het tempo van de medewerker. Tenslotte wordt het tempo van de medewerker bepaald door de vaardigheid van de medewerker en de bereidheid van de medewerker. Gelukkig zijn hangt hierin samen met dat laatste, de bereidheid van de medewerker. Een gelukkige medewerker zal bereid zijn om zich in te zetten voor de organisatie die hem gelukkig laat zijn en een medewerker die werk doet waartoe hij bereid is, onder omstandigheden die zijn prestatie in de hand werken, zal daardoor eveneens gelukkig worden. Geluk hangt daarom zelf sterk samen met de andere factoren die de arbeidsproductiviteit bepalen.

To view or add a comment, sign in

Explore topics