Premierul Viorica Dăncilă prezintă miercuri, în fața plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, Programul de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

"UE a reprezentat împlinirea unei aspirații naționale și această nouă provocare reprezintă o onoare. Parcursul european, o alegere ireversibilă, a adus România aici unde se află - cu o creștere economică și cu o democrație stabilă. Vor fi 6 luni în care Europa va privi cu multă atenție către România. Vor fi multiple provocări, însă tebuie să știm că viitorul României înseamnă și viitorul copiilor noștri. (...) Doar uniți vom putea milita ca România să fie tratată cu respect.", a declarat Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului.

Ea le-a cerut parlamentarilor să fie cetățeni români și să aibă "cuvinte bune fața de România", pentru a câștiga respectul întregii comunități europene.

Dăncilă a mai spus că motto-ul președinției României la Consiliul UE va fi "Coeziunea ca valoare comună europeană", iar toate acțiunile pe care le va derula România vor fi pentru susținerea și consolidarea acestui concept de coeziune.

"Reducerea decalajelor de dezvoltare în statele mai puâin dezvoltate înseamnă creșterea puterii de cumpărare și piețe mai atractive pentru desfacere a produselor din UE. Coeziunea financiară trebuie să aducă beneficii pentru toți cetățenii europeni. Nu mai trebuie să existe cetățeni de rang I și rang II în UE. Trebuie să existe un acces egal pentru toți cetățenii la resursele și beneficiile sociale", a mai adăugat ea.

Premierul a spus că proiectul președinției României la Consiliul UE se bazează pe patru piloni: Europa convergenței Europea siguranței, Europa actorilor globali și Europa valorilor comune.

Viorica Dăncilă a mai spus în Parlamentu că președinția rotativă a țării noastre își propune să avanseze lucrările în domeniul economic și fiscal, prin creșterea investițiilor și reformei structurale.

Securitatea internă a UE, a frontierelor externe și siguranța cibernetică sunt alte obiective ale României. "Ne porpunem să formulăm noi soluții pentru o gestiune eficientă și durabilă a migrației", a afirmat ea.

"Cred că este necesar să stimulăm implicarea tinerilor în conturarea unei Europe puternice, bazate pe valori comune. (...) Vom acționa pentru cobaterea intoleranței, rasismului și a discursului bazat pe ură, dar și a dezinformăii online și a știrilor false și dezvoltarea de mecanismei europene în combaterea dezinformării", a mai punctat premierul român.

Dăncilă a adăugat că își dorește ca la finalul celor 6 luni, România să aibă un profil mult mai solid în cadrul UE, iar Summitul de la Sibiu din luna mai să contribuie la asta.

"România a traversat perioade dificile în ultima sută de ani, dar acest moment de maximă responsabilitate este, poate, cea mai bună confirmare a parcursului identitar a traiectoriei societății noastre în perioada modernă. Acum, la 100 de ani de la Marea Unire, putem vorbi de președinția exercitată de o Românie europeană, în numele unor valori și interese comune", a spus în final.

La finalul ședinței de plen reunit, parlamentarii au adoptat, cu 215 voturi "pentru", opt voturi "împotrivă" și trei abțineri, Declarația Parlamentului României privind dimensiunea parlamentară a președinției rotative a Consiliului UE pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.