Pe zi ce trece, criza constituțională complică tot mai mult situația în Republica Moldova. Fosta guvernare, controlată de PDM, refuză să plece, baricadându-se în spatele unei decizii a Curții Constituționale, relatează Report.md.

21.19 Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Republicii Moldova că există posibilitatea apariției unor manifestații publice de protest, în principal în municipiul Chișinău.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă:

- evitarea mulțimilor publice, în special a demonstrațiilor și acțiunilor de protest;

- respectarea instrucțiunilor primite din partea instituțiilor de asigurare a ordinii publice;

- urmărirea mass-mediei locale pentru a afla care sunt zonele în care se desfășoară acțiuni de protest, pentru a le putea evita.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție telefoanele de permanență ale: Ambasadei României la Chișinău +373 68 33 63 63, Consulatului General al României la Cahul +373 60 20 09 25 și Consulatului General al României la Bălți +373 68 19 50 06.

19:35 Mai mulți oameni aduși de la sate, majoritatea femei în vârstă, dorm în corturi în fața Curții Constituționale, iar în momentul în care în fața lor apar jurnaliști, își acoperă fața și se întorc cu spatele. Întrebați dacă știu ce decizii a luat în ultimele zile Curtea Constituțională, „protestatarii” aduși de Partidul Democrat spun că nici nu vor să știe. Ei primesc mâncare de trei ori pe zi, de la o mașină care vine periodic la ei. Același „tablou” poate fi văzut și în fața Ministerului de Interne. „Protestatarii” instruiți să discute cu jurnaliștii susțin că au venit în fața instituțiilor statului pentru a le apăra de noul Guvern, votat sâmbătă de Parlament.

Sistemul electoral mixt va fi anulat

De partea cealaltă, deputații ACUM și PSRM continuă activitatea parlamentară. Biroul permanent al Parlamentului a decis marți, 11 iunie, introducerea pe ordinea de zi a ședințelor plenare a subiectelor vizând anularea sistemului electoral mixt (votat în 2017 de PDM+PSRM+PPEM) și stabilirea datei alegerilor locale. Dezbaterea subiectului în ședință plenară a început deja. (Detalii, pe Report.md)

18:00 Noul ministru de Externe, Nicu Popescu, a dat asigurări că nu va exista nicio federalizare a R. Moldova.


17:00 Procuror general străin? Parlamentul Republicii Moldova, în care recent-formata coaliție între ACUM și PSRM deține majoritatea, a adoptat în prima lectură amendamente la Legea Procuraturii, care exclud între altele condiția deținerii cetățeniei moldovene pentru a putea candida la funcția de procuror-general. Președintele Comisiei juridice a Parlamentului, Sergiu Litvinenco, a spus că, după schimbarea legii, la această funcție vor avea posibilitatea să candideze și profesioniști din străinătate.

Oficiosul Kremlinului Sputnik a sugerat deja că funcția de procuror general al Republicii Moldova ar putea fi planul B pentru Laura Codruța Kovesi dacă nu obține funcția de procuror șef european.

17:03 Premierul Viorica Dăncilă a susținut marți, referitor la pozițiile MAE despre Republica Moldova, că "unii s-au grăbit cu declarațiile". 

13:50 România recunoaște cu jumătate de gură Guvernul condus de Maia Sandu: ”Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019,România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”, se arată într-un comunicat MAE.

 

12:45 Procuratura Generală s-a autosesizat și a deschis un dosar penal în cazul finanțării formațiunii lui Igor Dodon - Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) - în urma înregistrărilor apărute în presă în care Dodon spunea că a primit din partea Rusiei anumite sume de bani lunar. Ion Ceban a declarat că Partidul Socialiștilor este gata să prezinte Procuraturii Generale probe care demonstrează legalitatea banilor din conturile PSRM, în condițiile în care va fi un ”proces judiciar liber”.

12:30 Cebotari susține că președintele Dodon nu poate anula decretul lui Filip: ”Decretul semnat de președintele interimar Pavel Filip este un decret care a produs deja efecte juridice, deja a fost publicat în monitorul oficial. Procedura deja declanșată nu mai poate fi oprită”.

12:15 Vicepreședinte PDM Vladimir Cebotari a declarat că așteaptă partidele la discuții. El a spus că democrații sunt confuzi, fiindcă nu au primit niciun răspuns de la partide dacă vin sau nu la acest dialog, relatează Agora.md.

12:00 Alexandru Jizdan nu renunță la fotoliul de ministru de Interne. El a declarat pentru Ziarul de Gardă că se bazează pe hotărârile Curții Constituționale, care au declarat ilegal votul acordat de Parlament Guvernului condus de Maia Sandu.

11:30 Vicepremierul rus Dmitri Kozak, a declarat, într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant, că propunerea de federalizare a R. Moldova a venit din partea Partidului Democrat. pe 3 iunie, la finalul întrevederii delegației sale cu PDM, Vlad Plahotniuc i-ar fi înmânat un plic în care erau condițiile care ar sta la baza unei alianțe cu PSRM. ”Deschizând plicul, am constatat uimiți că e vorba de soluționarea problemei transnistrene în baza federalizării țării”, a povestit Kozak.

11:15 Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pledează, ca și șeful diplomației române, pentru alegeri anticipate pe 6 septembrie.

11:10 Într-un răspuns remis Ziarului de Gardă, Comisia de la Veneția precizează că va pregăti un aviz privind deciziile Curții Constituționale, care va fi adoptat în cadrul ședinței plenare, săptămâna viitoare, pe 21 iunie. Secretarul general al Consiliul Europei, Thorbjørn Jagland, a declarat duminică seara că ”deciziile recente ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare” și a solicitat un aviz urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii CC, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova.

11:00 Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat marți că a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în 6 septembrie. Totodată, el a convocat Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

10:50 Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia și Suedia au emis o declarație comună cu privire la recunoașterea noii majorități parlamentare și sprijinul pentru noul guvern de coaliție de la Chișinău.