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Aetna is mindful of the many challenges our employer business customers and their employees are facing as a 
result of the COVID-19 pandemic. Many are experiencing slower sales, reductions in hours, layoffs and more.  

The following Frequently Asked Questions (FAQ) includes our current responses to questions we know are top of 
mind for many of our Commercial employers 100+ insured and self-funded customers. These responses will remain 
in effect until July 31, 2020 unless otherwise specified. We will continue to evaluate and update our responses as the 
situation evolves.   The responses in this FAQ document should not be taken as tax or legal advice.  We urge you to 
consult with your own benefits, tax and legal advisors on all these matters.  We have endeavored to provide 
responses that are as universal as possible, but please note that Aetna has many unique products and features that 
may require adjustments.  We urge you to consult with your account team as soon as possible before considering 
any of the actions described below.  

Eligibility 

Q: Our company is reducing hours and/or laying off and/or furloughing staff due to the COVID-19 crisis.  
Are we able to keep our employees covered on our Aetna plan(s)? 

Insured 

A: Yes. Your employees can maintain their coverage 
on your Aetna plans so long as (1) the reduction in 
hours/lay off is a temporary measure resulting from 
the COVID-19 pandemic; (2) you continue to pay your 
monthly bill and (3) you do not terminate the 
employee(s). This option is available to customers 
until July 31, 2020. Please note the guidelines must be 
applied uniformly without regard to health status-
related factors. 

Self-Insured 

A: Yes. Payment of administrative fees, claims cost, and 
Aetna integrated stop loss premium are required to 
continue coverage for laid-off employees who are not 
actively at work. 

Q: If I terminate an employee due to reduction in hours, can I waive the waiting period when the employee 

resumes working 30+ hours? 

Insured 

A: Yes. Through July 31, 2020, we are prepared to 
support changes to the waiting period rules. Any 
change in the waiting period rules that extends into 
the next plan year will be considered in the renewal. 

Self-Insured 

Yes. At the Plan Sponsor’s direction, waiting periods  
will be waived for any employees who have been 
temporarily laid off when rehired. This applies to both 
ASC administration and Aetna integrated Stop Loss. 

Q: Are my employees eligible for COBRA if or when we do layoffs?   

Insured 

A: A group is subject to COBRA as long as one person 
remains actively employed. Employees may elect to 
continue COBRA coverage under the normal notice 
and election procedure. If the plan has no active 
employees, the Aetna plan is terminated, and COBRA 
is not an option. 

Self-Insured 

A: A group is subject to COBRA as long as one person 
remains actively employed. Employees may elect to 
continue COBRA coverage under the normal notice and 
election procedure. If the plan has no active employees, 
the Aetna plan is terminated, and COBRA is not an 
option. 
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Q: I have reduced my employees’ hours and they are no longer able to afford their portion of the health 

insurance premium. Can they terminate coverage without a qualifying event? 

Insured 

A: Yes, we will allow employee terminations without 
a qualifying event. Employers with Section 125 plans 
should consult with their benefits or tax advisors 
about the potential impact of such action. 

 

Self-Insured 

A: Yes, at the direction of the employer. Employers with 
Section 125 plans should consult with their benefits or 
tax advisors about the potential impact of such action. 

Plan Questions 

Q: My company is being forced to shut down by state/government orders. Can we keep our insurance plan?  

Insured 

A: Yes. A business is not required to be physically 
open to maintain an insurance plan throughout the 
COVID-19 pandemic. Employees can maintain their 
coverage on the plans so long as (1) the shutdown is 
a temporary measure resulting from the COVID-19 
pandemic; (2) the Plan Sponsor continue to pay its 
monthly bill and (3) the Plan Sponsor does not 
terminate the employee(s).  This option is available to 
customers until July 31, 2020. Please note the 
guidelines must be applied uniformly without regard 
to health status-related factors. 

Self-Insured 

A: Yes. A business is not required to be physically open 
to maintain an insurance plan throughout the COVID-19 
pandemic. Payment of administrative fees, claims cost 
and stop loss premium is required to continue coverage 
for laid-off employees who are not actively at work. 

Q: Do you anticipate any change in timing of renewals? In delivery of renewal rates?  

In response to requests for quotes? 

Insured 

A: No. At this time, we do not anticipate any changes 
in timing of renewals, delivery of renewal rates or 
responses for requests for quotes. 

Self-Insured 

A: No. At this time, we do not anticipate any changes in 
timing of renewals, delivery of renewal rates or 
responses for requests for quotes. 

Q: Our company is not able to afford our plan. Are there options to change benefits before our renewal? 

Insured 

A: Yes. We will allow prospective plan changes, such 
as benefit buy downs only (no buy ups), provided 
that the group maintains the same renewal date.  

Employees will be allowed to move to the lower cost 
plan.  Employers should consult with their own 
benefits advisors about the implications.  This option 
is available until July 31, 2020. 

Self-Insured 

A: Yes. We will allow prospective plan changes, 
provided the group maintains the same renewal date. 
This option is available until July 31, 2020. We will not 
allow any mid-contract changes to Aetna Integrated 
Stop Loss coverage levels (changing the individual or 
aggregate stop loss deductibles). 
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Q: Our company is terminating our plan. Are we required to give a 30-day term notice? 

Insured 

A: If the termination is due to COVID-19 (such as: 
close of business, unable to pay premium, no longer 
afford benefits program) Aetna will waive the 30-day 
advance termination requirement upon customer 
request, so long as the request is received prior to 
the requested termination date. 

Self-Insured 

A: If the termination is due to COVID-19 (such as: close 
of business, unable to pay premium, no longer afford 
benefits program) Aetna will waive the 30-day advance 
termination requirement upon customer request, so 
long as the request is received prior to the requested 
termination date. 

 

Financial Questions 

Q: Will Aetna have any change or leniency in payment policies or extend deadlines for payments due to the 

COVID-19 crises? 

Insured 

A: Our current contracts already include a provision 
for a grace period for those struggling to meet 
monthly payments. We will also continue complying 
with state mandated extensions of grace periods. 

 

Self-Insured 

A: Our current self-funded agreements have provisions 
for the due dates for payment of service fees and  
funding of claim wire requests that will continue to 
apply. 

Q: Will Aetna modify rates for changes in enrollment greater than 10 percent? 

Insured 

A: We will not modify rates when temporary changes 
in enrollment are due to the COVID-19 pandemic. 
This will be applicable through July 31, 2020. 

 

Self-Insured 

A: We will not modify rates when temporary changes in 
enrollment are due to the COVID-19 pandemic. This will 
be applicable through July 31, 2020. 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Aetna is the brand name used for products and services provided by one or more of the Aetna 
group of companies, including Aetna Life Insurance Company and its affiliates (Aetna). 


