Yuhua och hennes dotter blev trakasserade på tunnelbanan.
Yuhua och hennes dotter blev trakasserade på tunnelbanan. Bild: Privat/arkivbild

Ökad rasism mot asiater efter nya coronaviruset

Rädslan att drabbas av det fruktade coronaviruset har lett till att människor tar avstånd från personer med asiatiskt utseende. Yuhua Liu blev trakasserad av två män på tunnelbanan och Ida blev ombedd att lämna rummet av en kvinna som var rädd för att bli smittad.

ANNONS
|

Under hashtags som #imnotavirus, #jenesuispasunvirus och #nosoyunvirus sprids berättelser om människor som bara på grund av sitt utseende antas bära på smittan av det uppmärksammade coronaviruset. På sociala medier vittnar personer i olika delar av världen om att de möts av skeptiska blickar och att folk flyttar sig bort från dem i kollektivtrafiken.

LÄS MER:Tror på fler coronafall i Sverige – men jämför med influensa

Yuhua Liu och hennes dotter var med om en liknande händelse på väg hem efter en teckningslektion på kulturskolan i Stockholm. Efter några minuter på tunnelbanan klev två män på. De började stirra på Yuhua och hennes dotter och sa någonting om "kinavirus".

Omringade på tunnelbanan

Plötsligt gick en av männen fram till Yuhuas dotter, sträckte ut handen och pekade mot hennes ansikte. "Are you from China?", frågade han.

ANNONS

– Jag fick panik och blev jätterädd. Var vi kommer ifrån har ingenting med det att göra. De var jätteaggressiva och arga. Den här gången ville jag inte vara tyst och jag sa nej, vi är människor, vi är inte virus, säger Yuhua Liu.

Efter Yuhuas svar blev männen våldsamma. Några av de andra passagerarna försvarade Yuhua och hennes dotter och ställde sig mellan dem och männen.

– Jag är jättetacksam, om de inte varit där hade vi kanske blivit slagna. När tåget stannade vid Medborgarplatsen så tvingade jag min dotter att kliva av och en passagerare väntade med oss tills nästa tåg kom.

LÄS MER:Det behöver du veta om nya viruset

När Yuhua och hennes dotter kommit hem anmälde hon händelsen till polisen.

– Polisen sa att de skulle kolla kamerorna. Men jag vet inte om det kommer att leda till något.

"Jag är lika svensk som du"

Ida i Göteborg har också pekats ut som bärare av coronaviruset på grund av sitt utseende. Hon kommer från Filippinerna men bor sedan många år tillbaka i Sverige. När hon gick in på en frisörsalong fick en annan kund direkt syn på henne.

– Hon sa "Ursäkta det är svårt för mig att se om du är från Sydamerika eller Asien. Kan du gå, jag vill inte komma i närheten". Hon var så rädd för viruset, säger Ida och fortsätter:

ANNONS

– Jag har inte träffat blivit drabbad av sådant tidigare, jag blev helt ställd och tänkte vad är det här för något.

Trots situationen lyckades Ida formulera ett svar och fick även uppbackning från frisören.

– Jag är lika svensk som du och det kanske är du som har viruset, sa jag.

Infektionskliniken på Östra sjukhuset är redo att ta emot eventuella personer som blivit smittade av coronaviruset.
Infektionskliniken på Östra sjukhuset är redo att ta emot eventuella personer som blivit smittade av coronaviruset. Bild: Robin Aron

Vänner isolerade i Wuhan

Yuhua Liu berättar att hela hennes släkt bor i Kina och att hon har vänner i Wuhan som just nu isolerar sig i sina hem. Än så länge har de inte blivit sjuka.

– Många saknar kunskap om hur svåra deras liv blir nu. Människor lider och dör i Kina av det här viruset. Det är ett krig mellan människor och viruset, inte ett krig mellan olika folkgrupper. Det är en väldigt svår situation där och det behövs hjälp, inte diskriminering.

LÄS MER:Kvinna från Göteborgsområdet bland de evakuerade

Även Yuhuas vänner har varit med om liknande händelser, dock inte lika allvarliga som den på tunnelbanan. På hennes dotters modersmålslektion fick hon veta att flera kinesiska barn utsatts för mobbing på grund av viruset. Några dagar senare påverkas hon fortfarande av händelsen i tunnelbanan.

– Framför allt känns det jätteobehagligt att utsättas för sånt hat och hot och min dotter var jätterädd. Jag var jätterädd för hennes skull. Samtidigt är vi också hoppfulla och vi tror på andra människor. De som hjälpte oss tror på våra kollektiva värderingar.

ANNONS
Hela Yuhuas släkt bor i Kina. Hon har också två vänner i Wuhan som just nu isolerar sig i sina hem.
Hela Yuhuas släkt bor i Kina. Hon har också två vänner i Wuhan som just nu isolerar sig i sina hem. Bild: Privat

Över 20 000 personer har smittats och i förra veckan utlyste WHO globalt nödläge. Coronaviruset är fortfarande nytt och många olika rykten om hur smittan sprids och hur man kan skydda sig har cirkulerat. Än finns inget vaccin.

"Svenska människor behöver inte vara rädda för oss"

– Jag förstår att människor är rädda men om man har goda kunskaper och vet hur man ska agera behöver man inte vara så rädd. Jag hoppas att vi stoppar både virus och diskriminering, säger Yuhua Liu.

Ida tycker att coronaviruset ska tas på allvar men att det samtidigt måste finnas gränser.

– Det har blivit lite extremt mot den asiatiska befolkningen här i norden och i Sverige. På ett sätt kan jag förstå dem men man kanske inte behöver säga det på ett sånt sätt. Jag kanske också är rädd, det klart att man blir rädd, säger Ida.

– Svenska människor behöver inte vara rädda för oss, vi bär inte på viruset. Fortsätt bara att leva som vanligt, säger Yuhua Liu.

Ida heter egentligen något annat.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS